Mange er bekendt med luft til luft og luft til vand varmepumper, men hvornår skal man egentlig vælge sådan en? Og hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?
Har man et sommerhus, hvor man ønsker varme i, så kan en luft til luft varmepumpe være en god løsning. Denne er nemlig både en miljøvenlig og forholdsvis billig måde at få varme ind i huset, samt kan den om sommeren blæse koldt luft ind, så der opretholdes en behagelig temperatur. Har du derimod en større bolig, så kan en luft til luft varmepumpe ikke være den primære varmeløsning, men den kan dog være et godt supplement.
Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?
Når du vælger en luft til luft varmepumpe, så skal denne både placeres indenfor og udenfor. Her vil de to apparater blive forbundet af to rør. Den indre del af varmepumpen suger luften fra rummet ind, hvorefter den varmes op og bliver sendt ud i rummet igen. Inde i varmpumpen sidder et kølemiddel, som i mødet med den kolde luft ud fra fordamper og bliver til en gas, der kan opvarme luften fra inder delen. Når gassen møder luften inden fra opvarmer den luften og kølemidlet nedkøles dermed igen, og på den måde kan processen gentages.
Overvej også et ventilationsanlæg
Overvejer du en luft til luft varmepumpe, så kan du med fordel medtænke, om et ventilationsanlæg også skal medregnes. Denne sørger for at udskifte luften i rummet, så der altid er et godt indeklima, og dette uden at trække varmen ud af rummet.
Man skal dog huske, at man skal have et filter til ventilationsanlæg, så luften hele tiden filteres og holdes ren og sund for indeklimaet. Hvor ofte et filter skal skiftes kommer an på det pågældende sted, som ventilationsanlægget er placeret, men en tommelfingerregel er, at man minimum skal skifte filteret hver 6 mdr. for optimal virkning. Hertil kan du med fordel tjekke filteret ca. hver 3 mdr.