Jordvarme er en varmekilde, der i disse år nyder en støt stigende popularitet. Helt overordnet er jordvarme en varmekilde, der anvender jordens varme til at opvarme hjemmet. Hvis du har et jordvarmeanlæg til at opvarme din bolig, har du faktisk en af de mest energibesparende måder at opvarme din bolig på.
Læs videre her, og bliv lidt klogere på denne fremragende energisparer.
Hvad vil jordvarme nærmere bestemt sige?
Med et jordvarmeanlæg har du først og fremmest en varmepumpe, der fungerer ved at anvende den øverste jordskorpes iboende varme til at varme en bolig op. Denne metode er faktisk op til tre gange så effektiv, som for eksempel et olie- eller gasfyr. Jordvarme producerer nemlig langt mere energi end den forbruger.
Dette er ensbetydende med en varmekilde, der er god ved miljøet – og ikke mindst pengepungen.
Jordvarme installeres ved at nedgrave en slange omtrent en meter ned i jorden udenfor boligen. Denne slange bliver derefter fyldt med væske, der så opvarmes og pumpes ind i en varmepumpe. Herefter føres den varme væske ud i boligens radiatorer og varmtvandsbeholdning.
Denne type varme fungerer året rundt, idet den nedgravede slange har frostvæske, så man ikke udsættes for en frossen slange midt i januar.
Jo større grund, jo mere varme
Hvis man har en større grund, vil jordvarme være en rigtig god løsning. Dette skyldes, at man nu kan placere sin slange i rigtig god afstand fra ens bolig. For jo længere en slange man har, jo mere væske er der selvfølgelig at opvarme. Det betyder langt mere varme til boligen, og en betydeligt mere effektiv måde at varme op på.
Dog bør det siges, at det ikke er fuldstændig ligegyldigt, hvilken jord man graver sin slange ned i. I modsætning til en sandholdig jord, så vil en mere fugtholdig jord være betydeligt bedre egnet til jordvarme, idet den er markant bedre til at optage varmen.
Desuden er det bedst ikke at plante andet end græs ovenover ens slange, idet dette vil betyde mindre sol på jorden – og dermed mindre varm væske i slangen.
Ved at anvende jordvarme har du nu en rigtig miljøvenlig varmekilde, der forbruger langt mindre end traditionelle varmekilder. Faktisk vil du have et energiudslip på op til 75%.
Er min bolig velegnet til jordvarme?
For at kunne drage det fulde udbytte af jordvarme, så er det altafgørende at din bolig har en god isolering. Hvis dette ikke er tilfældet, vil du have et stort varmeudslip, der i sidste ende vil være dårligt for både økonomi og miljø.
Desuden vil en bolig med gammel eller dårlig isolering få varmepumpen til at arbejde dobbelt så hårdt, hvilket rigtig hurtigt vil medføre for tidligt slid og i sidste ende for tidlig udskiftning. Sørg derfor for at din isolering er i orden, samt at dine vinduer er ordentligt tætte. Det vil i sidste ende spare dig for en masse penge på varme- og vedligeholdelsesregningen.
Når dette så er sagt, så vil din bolig være perfekt til jordvarme, så længe disse betingelser er opfyldt – og du selvfølgelig har en grund tilknyttet boligen.
Jordvarme er lig med større radiatorer
Med jordvarme vil det vand, der føres ind være køligere end for eksempel ved naturgas. Dette har desværre den lidt uheldige konsekvens, at man ofte skal installere større – eller flere – radiatorer i huset. På denne måde vil man nemlig kunne udnytte jordvarmen optimalt.
Hvor meget kan der årligt spares ved at skifte til jordvarme?
Efter etableringen af et jordvarmeanlæg, er selve varmen fra jorden fuldstændigt gratis. Der, hvor det kommer til at koste penge, er, når denne varme skal laves om til energi. I denne proces skal der selvfølgelig bruges strøm, og det er som bekendt aldrig gratis.
Den gode nyhed er, at strømforbruget dog vil være betydeligt lavere. Faktisk kan du forbruge over 50% mindre i el med jordvarme. Det koster desværre en hel del penge at installere jordvarme i sin bolig, men disse penge vil dog blive tjent ind igen indenfor et årti. Jordvarme er dermed en langtidsinvestering.
Er et jordvarmeanlæg en dyr affære?
Et jordvarmeanlæg er desværre ikke en lille udgift. Hvis du bor i et mindre hus, kan det i visse tilfælde komme til at koste omtrent 120.000 kroner at få jordvarme. Dette beløb er dog ikke skrevet i sten, idet det helt afhænger af din boligs størrelse, dit udeareal og hvor meget varme du ønsker dig.
Alternativ jordvarmeinstallation
Hvis du nu skulle have en lille grund, behøver du dog ikke fortvivle. Der findes faktisk en anden måde, hvor folk med små grunde også kan få sig noget jordvarme. I dag findes der et alternativ til traditionelle jordvarmeanlæg.
Dette alternativ går ud på at placere varmeslangen lodret ned i jorden i stedet for horisontalt. Ved at placere varmeslangen omtrent 150 meter lodret ned i jorden kan du derfor nyde godt af alle jordvarmens goder – selv på en lille grund.
Med denne løsning kan man selvfølgelig ikke udnytte solens stråler på samme måde som med horisontale jordvarmeinstallationer. Den eneste yderligere ulempe ved denne metode er, at man ofte vil skulle betale en temmelig stor regning, hvis der skulle opstå en defekt på slangen. Dette skyldes jo netop at man ofte skal grave temmelig langt ned for at udbedre skader, og det er hverken nemt eller billigt.
Hvilke fordele er der ved jordvarme?
Hvis du skulle vælge at skifte over til jordvarme, så får du en række fordele med i handlen:
- Jordvarme er lig med rigtig billig energi
- Jordvarme er lig med op til 50% mindre energiforbrug
- Jordvarme er lig med ganske lidt eller nul vedligeholdelse. Et jordvarmeanlæg behøver nemlig ikke yderligere brændstof og skal blot have et nyt filter i ny og næ. Derudover skal du blot få dit anlæg set efter i sømmene med jævne mellemrum – cirka en gang om året
- Jordvarme er lig med nem etablering, hvis du er ved at bygge nyt hus. Idet du allerede graver i jorden, vil det være oplagt også at etablere jordvarme samtidigt
Hvilke ulemper er der ved jordvarme?
Som allerede nævnt tidligere i denne artikel, er der et par enkelte ulemper ved at vælge jordvarme som ens energikilde:
- Jordvarme kræver en bolig med god isolering
- Jordvarme er indledningsvist en forholdsvis dyr løsning og kan nemt komme til at koste langt over 100.000 kroner at installere
- Jordvarme kræver normalt temmelig meget plads. Udviklingen af lodret jordvarme er dog et klokkeklart alternativ