Vil du fremover spare penge på din varmeregning? Vil du være sikker på at, du kommer hjem til et lunt tempereret hus, eller at dit sommerhus ikke fryser til is i vinterperioden? Så bør du og familien overveje at sætte en luft til luft varmepumpe op.
Ved at bruge denne type varmekilde sparer I penge på strøm. I skal heller ikke spekulere på om jeres oliefyr er tomt, pillefyret mangler piller eller bruge en masse tid på at save og kløve brænde. Hvis I har fjernvarme, kan I med fordel også spare penge ved at supplere jeres varmekilde med en luft til luft varmepumpe.
Hvad er en luft til luft varmepumpe?
En luft til luft varmepumpe er en el- og motordrevet varmekilde, som er energibesparende. Den anvender naturens egen luft, som den omdanner til varme. De fleste varmepumper kan følge med, hvis udendørstemperaturen er ned til -20 grader. Luft til luft varmepumper er dermed en nem måde at få varme på.
Mange sommerhusejere har anskaffet sig denne varmekilde, fordi den er billig i drift og kan passe sig selv. Den fungerer næsten på samme måde som et klimaanlæg. Luften i hjemmet bliver hverken tør eller klam, hvilket gør den anvendelig i alle boligtyper. Når man anvender den rette varmekilde, slipper man oftest også for både skimmel og svamp i hjemmet.
Noget af det, vi mennesker efterhånden bedst kan lide, er den elektroniske verden. Med luft til luft varmepumper er dette ikke en undtagelse. Med nogle af de nyeste modeller er der mulighed for at regulere temperaturen via en app fra sin smartphone. Så hvis du sidder hjemme i din sofa og vil styre temperaturen i sommerhuset og være klar til jeres næste tur derud, er det nu muligt at gennemføre det.
Varmepumpe fremfor andre varmekilder
Der er store fordele og gode besparelser at hente, hvis man anvender luft til luft varmepumper:
- En luft til luft varmepumpe larmer ikke
- Er selvkørende
- Kan justeres på telefonen via app
- Holder temperaturen
- Kan justeres i forskellige vinkler – dermed kan man være med til at bestemme retningen den skal blæse
- Skal ikke fyldes op med hverken olie, træ, piller eller andre former for materiale
Der findes mange forskellige typer af varmepumper. Den mest anvendelige er luft til luft, fordi den passer i de fleste hjem. Man kan også få en varmepumpe, der er luft til vand. Denne pumpe er effektiv, hvis man også har gulvslanger. Med denne type har du mulighed for at få varmet huset og gulvene op.
Hvordan kan man spare penge med en luft til luft varmepumpe?
Selvom en varmepumpe skal tilkobles en stikkontakt, bruger den så få kilowatt, at den hurtigt tjener sig selv hjem igen. En varmepumpe er særdeles effektiv, hvis huset er stort eller den ene ende er langt fra den nuværende varmekilde. Med en varmepumpe har du mulighed for at varme hele huset op, hvis den er installeret og sat korrekt op.
Opsætning af varmepumpe
Du må som privatperson ikke selv sætte eller koble en varmepumpe til. Det skal være en autoriseret installatør, der udfører denne opgave. Ofte er installationen med i prisen, når du anskaffer dig en pumpe. Man kan købe disse pumper forskellige steder, men hvis dit kendskab til dem ikke er stor, bør du gå til et VVS-firma eller en forhandler, der ikke laver andet. På denne måde er du sikret den rette og brugelige viden, som kan gøre dig klogere på, hvad der er godt for dit hus.
Alternativ varme i hjemmet
Som nævnt tidligere findes der mange forskellige varmekilder. Nogle er dyrere end andre. Inden du skifter varmekilde, bør du overveje, hvad den billigste løsning er for dig. Men lidt vigtig viden om alternativerne er blandt andet:
- Fjernvarme er de senere år blevet en dyr post i privatøkonomien.
- Pilleovne er super gode og effektive. Men de skal fyldes op med træpiller, hvilket heller ikke er helt økonomisk billigt. Dog er det billigere end fjernvarme. Denne varmekilde kan også nemmere udtørre luften i hjemmet.
- Brændeovne kræver en del mere arbejde. Du skal både save træ, lade træet tørre i et par år, save det i mindre stykker, kløve det og stable det. Man kan godt købe færdigt træ, men hvor er besparelsen så henne i det?
- Oliefyr er ikke det bedste alternativ i nyere tid. Olie er dyrt at skaffe hjem, og det er ikke miljøvenligt. Indeklimaet kan i nogle hjem også blive præget af olielugten, hvilket kan genere familien. Dog tager det ikke mange minutter at tænde eller varme huset op.
- El-radiatorer er bestemt heller ikke den billigste løsning. Man kan få nogle typer, som er i den høje energiklasse, men strømpriserne kan variere. Det betyder, at nogle gange er strømmen billig, men andre gange er den dyr.
Hvis du er i tvivl om, hvilken varmekilde du bør anvende, bør du kontakte en autoriseret installatør. Her får du råd og vejledning om, hvilken varmekilde, der vil passe godt til dit hjem eller sommerhus.
Tilbygning, nybygning eller et helt nyt hus
Hvis du er ved at bygge om, skal bygge til eller bygge et nyt hus, bør du også have varmekilden med i dine beregninger. Du bør få en varmekilde, der kan varme hele huset op. Med den rette vejledning og planlægning, har du helt styr på detaljerne ved det færdige resultat. Det vil være ærgerligt at stå med et nyt hus uden en ordentlig varmekilde.
Brug gerne noget tid på at vælge det rigtige. Jo mere viden du har, jo flere penge kan du spare på længere sigt. Det er også vigtigt at sætte sig ind i, hvilken energikilde produktet tilhører. Hvis man ikke er vågen, kan man være så uheldig at skaffe en billig varmekilde i indkøb, hvortil det bliver en dyr affære, når man skal anvende den.
Hvis du er gået i gang med dit nye projekt på huset, bør du også tænke fremad med dit indeklima. Jo bedre indeklima du har, jo mindre skader får både du, familien og huset.