Koldt i hjemmet? Sådan opvarmer du det – miljøvenligt og billigt

Går du og fryser derhjemme, men ved ikke rigtigt, hvad du skal gøre ved det? Så læs videre og få vores råd til, hvordan du vælger den bedste løsning til din bolig – hvad end, det er en ny varmekilde, ekstra isolering eller noget helt tredje.

Varmepumpe: Miljøvenlig varme direkte ind i boligen

En klassisk årsag til, at du går og fryser derhjemme, er hvis din varmekilde ikke er effektiv nok. Vælger du at installere en varmepumpe i hjemmet, er du sikret dejlig, varm luft pumpet direkte ind i din stue, dit køkken og resten af hjemmet – på en måde, som er meget bedre for miljøet end f.eks. elektrisk varme eller et oliefyr.

Når du skal vælge din nye varmepumpe, har du tre muligheder. Du kan vælge imellem følgende pumper:

  • Væske-til-vand
  • Luft-til-vand
  • Luft-til-luft

Hvilken varmepumpe, der er det bedste valg for dig, afhænger i høj grad af, hvor du bor. Har du masser af plads og luft i budgettet, og mangler du en virkelig potent varmekilde, skal du helt klart vælge væske-til-vand-varmepumpen. Den får varme fra en slange, der er gravet ned i jorden, og er yderst effektiv. Har du mindre plads, vil du blive gladere for en luft-til-vand- eller luft-til-luft-varmepumpe – især sidstnævnte om sommeren. Den omdanner luften uden for hjemmets mure til varme indendørs, hvilket ved høje temperaturer kan vendes om – så den i stedet afkøler indeklimaet i din bolig.

Tjek hjemmets tilstand: Hvad betaler sig bedst?

Inden du investerer i en ny varmekilde, er det dog vigtigt, at du sikrer dig, at det overhovedet vil løse problemet. Er din bolig f.eks. dårligt isoleret, kan du købe nok så mange pumper, fyr, brændeovne osv. – og varmen vil desværre stadig blot fise direkte ud af de utætte kroge, som findes rundt omkring i hjørnerne af hjemmet. Er den dårlige isolering noget, du kan få udbedret uden en totalrenovering, bør du klart få det lavet og se, om det løser varmeproblemet. Men er problemet tilstrækkeligt omfangsrigt, bør du nok begynde at overveje, hvad der bedst kan betale sig. Vi kan sagtens forstå, at der kan ligge stor affektionsværdi i et rustikt, gammelt hus – men hvis vinden suser igennem stue, køkken og soveværelse, kan det blive en uhyrligt dyr fornøjelse at bevare den oprindelige bygning og få varmen samtidig. Regn i stedet på det og overvej, om det gamle hus eller alle renovationspengene værd – eller om I i stedet skal have fat i et nedrivningsfirma som J-jensen, så I kan starte forfra og bygge et hus, der lever op til jeres standarder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *